İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenler.

10

Öncelikle istiridye mantarı nasıl yetiştirilir makalemizi okumalısınız.

Doğru hammaddeler ve doğru tohumlama ile yapılmış kompostlarımız var tesisimizde de uygun koşulları sağladık, peki şimdi ne yapmamız gerekiyor?

Sarım döneminde dikkat etmemiz gereken unsurlar odanın tohum cinsine göre agresif tohumlarda 18-22C derecelerde normal tohumlarda 21-25 derecelerde sabit ısıda tutulmasıdır.

Odalarda ışıklandırma yapmıyoruz kompost bu dönemde karanlıkta sarımını devam ettirmektedir.

Nemlendirme yapmıyoruz çünkü kompostun iç nemi gereken %85-%90lık nem oranını sağlamaktadır ve kompostların dışarıdan su ile temas etmesi sarımın devam etmesini önlemektedir.

Sürekli havalandırma bu dönemde gerekmez sabah ve akşam olmak üzere yapılabilecek 1-2 dakikalık havalandırma odanın havasının temizlenmesi için yeterlidir.

Koşullarınıza bağlı olarak sarım süresi yaklaşık 14-25 gün devam eder bu dönem sonuna kompostlar beyazlaşır ve sarı suyunu salmaya başlar, hasat dönemine girdiniz artık yapmamız gereken oda ısısını kullanılan tohuma göre10-15 yada 15-17 derecelere düşürmek, oda nemini %85 oranına çıkartmak olacaktır, bu dönemde sürekli havalandırmaya başlanmalıdır.

İlk pinler görülmeye hasat dönemine girmenizi takiben 5-8 gün içerisinde başlar mantarlar büyüyene kadar odayı %90 nemlilikte tutmanız büyümeyi hızlanıracaktır burada dikkat edilmesi gereken mantarlar toplama boyutuna geldiğinde nemin %80lerde tutulması ve su ile temaslarının olmamasıdır bu sebeple eğer tam otomasyonlu ve buharlı bir nemlendirme sisteminiz yoksa sislemeyi mantarlarınızı toplamadan en az 10 saat önce yapmalısınız aksi taktirde mantarlarınızın dayanıklılığı ve kalitesi önemli ölçüde düşer ve malınızı sattığınız toptancı ürününüzden memnun kalmaz.

Yazan Çağdaş Kasapoğlu

10 thoughts on “İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenler.

  1. Merhabalar, öncelikle elinize sağlık. Size danışmak istediğim konu şu. Nisan ayı sonunda kendi kompostlarimi yaptım. şu an neredeyse 15 günlük oldular ancak sarım çok zayıf ve bölgesel. Kompost içeriği canlı, parlak, küf yada çürüme yok kullandığım su ph 6.5 ve Kompost ph derecesi 7.5-8 civarında. Fazla olduğunu düşünüyorum ancak kompost firması sahipleri buna normal değer diyor.bir de pastörizasyon yapmadan, sadece kompost suyuna klor dioksit karıştırıp kompost yapıyoruz. Kompost harcına İlave olarak kireç koymak mineral değerini yükseltip misel gelişimine negatif etki eder mi? Bir yerde bir gariplik var, çözemedim. Kullandığım kompost 60 Pamuk+ 40 saman + 3 kg kireç + klor dioksitli su. fikirleriniz için şimdiden teşekkürler

    1. bunlardan başka bilmem gereken çok kriter var terslik olup olmadığını anlamak için ve sorun olup olmadığını görebilmem için bana whatsapp üzerinden fotoğraf paylaşabilirseniz yardımcı olabilirim yazdığınız kadarıyla cevaplayacak olursam kireci çıkarmanız daha doğru olacaktır. tohum oranını %3 oranında kullanın ve poşetlerde mikro delik kullanmalısınız.

  2. Çağdaş bey whatsup tan yazdığım her soruya cok acik yureklilikle cevap verip aydınlattığıniz icin teşekkür ederim çalışmak uzere iyi çalışmalar

    1. Agresif tohum özellikle kış aylarında kullandığımız aşırı sıcaklara dayanamayan fakat daha hızlı sarım gerçekleştiren ve hızlı mantar aldığımız tohum cinsleridir

  3. Bize yol gösteren bir yazı olmuş siz işin uzmanlarından gelen bu tip yazıların artması dileklerimle

    1. Merhaba biz kütük mantarı yetiştiriyoruz ve aşırı derecede sineklene oldu, ayrıca sünger ile sulama sistemini kullanıyoruz ama süngerlerin altında hep kurtlar oluşuyor ne yapabiliriz acaba yaklaşık 1 yıldır kurduk ama sadece iki defa ve belirli kütüklerden verim alabildik yardımcı olup bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

      1. sünger altında yapısından dolayı kurt oluşması ve sinek olması normaldir kütük üretiminde 2 alternatifiniz var
        1.si kütükleri dipten 5-10 cm kadar toprağın içinde kalmasını sağlamanız ve toprağı nemli tutarak nemi bu şekilde sağlamanız
        2.si kütüklerin bulunduğu ortamda yüksek basınçlı nemlendirme sistemi ile ortam nemini sürekli 85-90 oranında tutmanız.
        dış ortama bağlı sineklenme oluyorsa sinek kapanı ile çözüm üretebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Online İstiridye mantarı yetiştiriciliği eğitimi?

Paz May 12 , 2019
Biliyorsunuz uzun süredir İstiridye Mantarı konusunda Aydın bölgesi için eğitimler vermekteyiz fakat Türkiye’nin farklı bölgelerinden ve hatta dünyanın bir çok ülkesinden talepler gelmekte bu taleplere yetişme imkanımız maalesef yok. Kafamızda bu eğitimin nasıl olması gerektiği hakkında türlü sorular ile ön çalışmalara başladık. Amacımız herkesin  bu eğitim ile istiridye mantarı üretimi, […]

Bunları da Beğenebilirsiniz